Gårdagens middag. Detta recept räcker för oss båda till tre middagar. Lätt att förbereda och går snabbt att göra. Dessutom är det inte så värst dyrt heller :) Annars perfekt bjudmat!
Grekisk pyttipanna
För 6 personer
1 kg fläskfilé
Marinad till fläskfilén
1,5 dl rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk ingefära + salt och peppar efter behag
3 st skivade vitlöksklyftor
Tillbehör:
1 kg klyftad potatis
3 st klyftade rödlökar
3 st skivade tomater
1 st gul paprika (klyftad)
1 st röd paprika (klyftad)
0,5 st zuccini i bitar
100 gr fetaost i bitar (strö över sist)
God sås till:
2 dl creme fraiche
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 st lime (saften från limefrukten)
1 krm svartpeppar, salt och örtkrydda
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar.
2. Skär fläskfilén i skivor. Lägg köttet i marinaden och marinera minst 6 h, gärna över natten.
3. Blanda alla ingredienser till såsen (krydda efter behag) och låt den stå kallt till servering. Såhär långt kan du förbereda.
4. Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen i 5 min i en kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före man blandar i det övriga.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om.
6. Strimla rödlök, paprika, tomater och zuccini efter tycke och smak. Lägg grönsaker ovanpå potatis- och köttröran.
7. Ställ långpannan i mitten av ugnen, tillaga i ca 25-30 min,
8. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen. Servera med den kalla såsen.
Tips! Går lika bra att använda kycklingfilé!
Det ser gott ut, tack för tipset! ska nog testa detta till helgen.
SvaraRadera