måndag 4 juni 2012

Middagstipset!

Gårdagens middag. Detta recept räcker för oss båda till tre middagar. Lätt att förbereda och går snabbt att göra. Dessutom är det inte så värst dyrt heller :) Annars perfekt bjudmat!

Grekisk pyttipanna
För 6 personer

1 kg fläskfilé

Marinad till fläskfilén
1,5 dl rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk ingefära + salt och peppar efter behag
3 st skivade vitlöksklyftor

Tillbehör:
1 kg klyftad potatis
3 st klyftade rödlökar
3 st skivade tomater
1 st gul paprika (klyftad)
1 st röd paprika (klyftad)
0,5 st zuccini i bitar
100 gr fetaost i bitar (strö över sist)

God sås till:
2 dl creme fraiche
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 st lime (saften från limefrukten)
1 krm svartpeppar, salt och örtkrydda

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar.
2. Skär fläskfilén i skivor. Lägg köttet i marinaden och marinera minst 6 h, gärna över natten.
3. Blanda alla ingredienser till såsen (krydda efter behag) och låt den stå kallt till servering. Såhär långt kan du förbereda.
4. Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen i 5 min i en kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före man blandar i det övriga.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om.
6. Strimla rödlök, paprika, tomater och zuccini efter tycke och smak. Lägg grönsaker ovanpå potatis- och köttröran.
7. Ställ långpannan i mitten av ugnen, tillaga i ca 25-30 min,
8. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen. Servera med den kalla såsen.

Tips! Går lika bra att använda kycklingfilé!



1 kommentar:

  1. Det ser gott ut, tack för tipset! ska nog testa detta till helgen.

    SvaraRadera

Lämna gärna ett spår efter dig här! :)